Νερό & υδροθεραπεία



     Το νερό είναι γνωστό πως είναι η βάση της ζωής. Καλύπτει πάνω απ΄το 70% τόσο της επιφάνειας του πλανήτη όσο και των ζωντανών οργανισμών που κατοικούν πάνω σ΄αυτόν.  Όλες λοιπόν οι γνωστές μορφές ζωής εξαρτώνται από το νερό και οι ιδιότητες του είναι  θεμελιώδεις για όλες τις ζωτικές μεταβολικές διεργασίες Εκτός από την υγρή, υπάρχει και σε αέρια και στερεή κατάσταση με τη μορφή υδρατμών και πάγου. Είναι άγευστο,άοσμο, σχεδόν άχρωμο και διαυγές, αλλά εμφανίζει και μια γαλάζια χροιά όταν βρίσκεται σε βαθιά στρώματα.
     Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη, όταν ένα αντικείμενο βρίσκεται βυθισμένο στο νερό, δέχεται ώθηση ίση με το βάρος του νερού που εκτοπίζεται. Γι΄αυτο άλλα σώματα επιπλέουν στην επιφάνεια του και άλλα σώματα βυθίζονται στον πυθμένα του. Αυτή η ιδιότητα ονομάζεται άνωση και συναντιέται και σε άλλες ρευστές ουσίες. Εκτός από την άνωση, ένα αντικείμενο μέσα στο νερό δέχεται αντιστάσεις. Η αντίσταση του νερού είναι τρισδιάστατη και συναντιέται σε όλα τα επίπεδα. Επιπρόσθετα, ο Πασκάλ αναφέρει πως όταν ένα σώμα βυθίζεται, η πίεση που ασκείται σε όλες τις επιφάνειες του είναι δεδομένη και ευθέως ανάλογη τόσο με το βάθος όσο και με την πυκνότητα του νερού. Τις παραπάνω ιδιότητες του νερου είναι που εκμεταλλεύεται ο κλάδος της φυσικοθεραπείας χρησιμοποιώντας το νερό ως φυσικό μέσο αποκατάστασης, ονομάζοντας την υδροθεραπεία.
    Η υδροθεραπεία, λοιπόν, είναι η εφαρμογή ειδικών θεραπευτικών ασκήσεων και τεχνικών κινησιοθεραπείας μέσα στο νερό σε ασθενείς που έχουν κινητικά προβλήματα. Με την εμβύθιση του ασθενούς σε ζεστό νερό και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες χαρακτηριστικές ιδιότητές του, προάγεται η μυϊκή χαλάρωση, μειώνεται ο μυϊκός σπασμός και η σπαστικότητα, ενώ μειώνεται και η ευαισθησία στον πόνο διευκολύνοντας έτσι την επίτευξη των στόχων της αποκατάστασης. Ειδικοτερα, οι στόχοι της υδρο-φυσικο-θεραπείας είναι να αυξηθεί η αιματική κυκλοφορία χάρη στα οφέλη του ζεστού νερού, να βελτιώσει την λεμφική κυκλοφορία συμβάλλοντας έτσι στην απορρόφηση οιδημάτων και αιματωμάτων, να βοηθήσει την αποκατάσταση της ισορροπίας  βελτιώνοντας παράλληλα την αναπνευστική του λειτουργία και να ενισχύσει ψυχολογικά την αποκατάσταση μειώνοντας το στρες και αυξάνοντας την αυτοπεποιθηση του ασθενούς. Συχνά, χρησιμοποιείται και ως μέσο διδασκαλίας σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες όπως επίσης και σε περιπτώσεις διαταραχών του ύπνου.
   Η υδροθεραπεία είναι η καταλληλότερη θεραπεία σε περιπτώσεις κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και παραπληγίας - τετραπληγίας, ημιπληγίας μετά απο εγκεφαλικά επεισόδια, εγκεφαλικές παραλύσεις, ορθοπεδικές και ρευματοειδείς παθήσεις. Επίσης, είναι ιδιαιτέρα ευεργετική και προτείνεται για την αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων και μετεγχειριτικών καταστάσεων, καθώς και καρδιοαναπνευστικων και γυναικολογικών παθήσεων.


Πισίνα:
   Aνάλογα με την πάθηση και το στόχο της θεραπείας, επιλέγεται η σωστή θερμοκρασία (ανάμεσα στους 35 και 40 βαθμούς Kελσίου) και το κατάλληλο είδος των ασκήσεων. Xάρη στην άνωση, το βάρος του σώματος δεν χρειάζεται να υποστηρίζεται από τα πόδια. Έτσι, οι κινήσεις των άνω και κάτω άκρων, καθώς και της σπονδυλικής στήλης γίνονται πιο εύκολα και ελεύθερα. 

Ιαματικές Πηγές:
   Τα ιαματικά νερά πηγάζουν μέσα από πετρώματα και κατά τη διαδρομή τους μέχρι την επιφάνεια της Γης, αποκτούν τα μεταλλικά συστατικά τους στα οποία οφείλεται και η θεραπευτική τους δράση. Ανάλογα με το είδος της υδροθεραπείας, έχουμε την εσωτερική υδροθεραπεία, όταν τα ιαματικά νερά χρησιμοποιούνται για πόση και την εξωτερική υδροθεραπεία, όταν τα ιαματικά νερά χρησιμοποιούνται για λουτρό.

Θαλασσοθεραπεία:
  Το θαλασσινό νερό έχει την δύναμη να αναζωογονεί και να θεραπεύει λόγω της σύστασης του ενισχύοντας παράλληλα την ευεξία και την ψυχολογία του ασθενούς.

    Η υδροθεραπεία είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για την αποκατάσταση των ασθενών και η ευεργετική της επίδραση στην αποκατάσταση είναι γνωστή από τον Ιπποκράτη. Η ηρεμία του νερού εξασφαλίζει την ευχάριστη συνεργασία μεταξύ ασθενούς και φυσιοθεραπευτού, η οποία είναι το κλειδί για μια πετυχημένη αποκατάσταση.


Πηγές: Βιβλιογραφία Bates, A. and Hanson, N. (1996) Aquatic Exercise Therapy. W.B. Saunders Company Ruoti, G.R., Morris, M.D. and Cole A.J. (1997) Aquatic Rehabilitation. Philadelphia, Lippincott